#4. Det handlar inte om dig…
...det handlar om hur bra du lyckas lösa dina kunders "verkliga" problem.
The Why!
Se en av våra husgudar och mentorer — Simon Sineks kritikerrosade TED Talk.
The Golden Circle
Varför? Hur? Vad?
Modellen ovan visar hur en del organisationer/ledare kan inspirera och andra inte. Varje person och organisation på jorden vet vad de gör, till 100 procent. Några vet hur de gör det, du kanske kallar det ditt värde erbjudande eller din egenutvecklade process eller din ”USP”. Men väldigt få människor eller organisationer vet varför de gör vad de gör. Med ”varför” menas inte ”att göra vinst” för det är bara ett resultat. Med ett tydligt ”varför” menas: Vad är ditt syfte, din övertygelse och varför existerar din organisation? Varför kliver du upp ur sängen på morgonen och varför ska alla andra bry sig?
De mest inspirerande ledarna och de mest inspirerande organisationerna, oavsett storlek eller industri, tänker, agerar och kommunicerar alla in-ifrån-och-ut.
Fritt översatt från Simon Sineks Ted Talk
Vetenskap och biologi om den mänskliga hjärnan
Notera att inget av Simon Sineks teorier är hans eller vår åsikt om hjärnan. De är helt vetenskapligt grundade i evolutionen och biologin, observera inte psykologin utan biologin. Om du tar ett tvärsnitt av människohjärnan, från toppen och nedåt, ser du att den mänskliga hjärnan består av tre huvudsakliga delar vilka fullständigt korrelerar med den gyllene cirkeln och vår påverkansmodell -— profil, image och identitet.
Vår nyaste hjärna, vår homo sapiens hjärna, neocortex som motsvarar ”vadet” i gyllene cirkeln. Neocortex är vår rationella, analytiska och tänkande del av hjärnan samt där finns även språket. De två mittersta sektionerna upptar vår limbiska hjärna. Vår limbiska hjärna hanterar alla våra känslor, förtroende (trust) och lojalitet. Den limbiska hjärnan hanterar allt vårt mänskliga beteende, beslutsfattande och observera den har ingen som helst språklig förmåga.
När vi kommunicerar ut-i-från-och-in så ”förstår” vi en mängd komplicerad information såsom fakta, detaljer, fördelar och siffror. Neocortex är bra på att hantera fakta men observera den driver inte vårt beteende eller beslut. Och om vi däremot kommunicerar från in-sidan-och-ut, attraherar vi direkt den del av hjärnan som driver vårt beteende och våra beslut. Vi möjliggör för neocortex att rationellt förklara det vi känslomässigt säger och gör. Det är här uttrycket ”magkänsla” kommer ifrån. Vi har alla fakta och siffror men något säger oss, ”det känns bara inte rätt.”. Varför använder vi verbet, ”känns” inte rätt, vi har ju all fakta och detaljer för att enkelt ta beslut? Anledningen är att den del av vår hjärna som kontrollerar beslutsfattande inte kontrollerar fakta, detaljer eller språket. Och det bästa vi kan få fram är, ”jag vet inte… men det känns inte rätt”, ”mitt hjärta säger mig något”, eller att ”din känsla säger dig något”.
Alla dina beslut sker i din limbiska hjärna, den del av hjärnan som kontrollerar känslor och beslutstagande men inte språk.
Påverkan och vetenskaplig reklam
För att enkelt illustrera vad vi menar med profil, image och identitet så använder vi dig som exempel här:
Profil = är hur du och din hjärna uppfattar dig själv och vad du sänder ut till din mottagare. Du gör allt i din makt för att se så fördelaktig ut i det du sänder till din omgivning.
Image = är hur din mottagare/omgivning uppfattar dig och det är den bild av dig som bildas i hens hjärna.
Identitet = hur det förhåller sig i verkligheten som varken du eller din mottagare/omgivning är medveten om för ni är så upptagna av vad ni själva känslomässigt tycker, tänker och känner.
Det du som individ, företag eller organisation som försöker påverka vår omgivning, omedvetet och/eller medvetet, strävar efter är en utopi. Att det vi sänder uppfattas som vi vill att det skall uppfattas och att det i verkligheten förhåller sig så!
För att ytterligare komplicera processen så äger mottagaren tolkningsföreträde till det som kommuniceras och därför måste du veta vad mottagaren tycker, tänker och känner för att kunna påverka din mottagare.
Dessa kommunikativa eller påverkans strategier är lyckligtvis ”bara” sju stycken som du kan använda dig av för att kommunikationen skall bli till din fördel.
Vilka är de sju?
1. Skuld (reciprocity) – fördel av att ge leder till att man förvänta sig att få tillbaka.
2. Brist (scarecity) – begränsad tillgång av något. FOMO!
3. Auktoriteter (authority) – högre trovärdighet.
4. Konsekvens (consistency) – rationella förklaringar till emotionella beslut.
5. Spegling (likning) – spegla andra för att bli gillad
6. Social bekräftelse (social proof) – social tillhörighet/bekräftelse
7. Likhet (unity) – vi är lika = ex nationalitet när man träffas i annat land
Du kan använda dessa i din kommunikation för att få dina kunder att köpa från dig och ditt företag. Vet du vilka hinder som finns på din marknad kommer de att böna och be att få köpa dina/tjänster.